Megnyitó

Megnyitotta kapuit Veszprém legújabb turisztikai központja, a Szaléziánum!

Szaléziánum, a Nyitott EgyHáz

Szombaton került sor a veszprémi Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ megnyitójára. A Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ a Veszprémi Főegyházmegye kulturális turisztikai fejlesztése, költségvetése 881 millió Ft volt.

A 14 órakor kezdődött sajtótájékoztatón Szijjártó Orsolya, az Inventio cégcsoport ügyvezető igazgatója (a projekt ötletgazdája és menedzsere) elmondta, hogy az épület célja az, hogy minden Veszprémbe érkező számára élményszerűvé, vonzóvá tegye a várost, mintegy „életre keltse” a várat és egyházi értékeit, programokat kínáljon az idelátogatóknak, és lehetőséget biztosítson az interaktív tanulásra is. Emellett a Központ, mely egyúttal a vár fogadóépülete is, megtestesíti a Katolikus Egyház azon célkitűzését, hogy a tágabb publikum számára is nyitottabbá váljon – a nem vallásos érdeklődők számára is. A projektet zászlóhajónak nevezte abból a szempontból, hogy kiemelt figyelmet fordítottak a külföldiek számára megfelelő idegen nyelvű tájékoztatás biztosítására, ezért minden elérhető angolul, és audioguide németül és angolul is kölcsönözhető lesz. A mintegy 1000m²-en számos funkció kapott helyet. A ház kiállításai két szálon futnak: egyrészt a ház eredeti funkcióit mutatják be, másrészt az újonnan létrehozott, főként egyházi témájú kiállításokat lehet megtekinteni.

Dr. Mail József, az érsekség gazdasági helynöke elmondta, hogy kiállítások, barokk freskók, hegedűkészítő és ostyasütő látványműhely, turisztikai filmnézés várja 2011. november 3-ától az idelátogatókat. A ház közismertebb nevét (Bíró Giczey ház) építtetőiről, Padányi Biró Márton kanonokról és veszprémi püspökről, illetve Giczey István kanonokról kapta.
A ház földszintjén és pincéjében több látványműhely található, ahol a látogatók megismerkedhetnek a hegedűkészítéssel, a gyertyaöntéssel és az ostyasütéssel. A vetítőteremben virtuális utazáson vehetnek részt, amely során sok érdekességet megtudhatnak a környék látnivalóiról és a Veszprémi Főegyházmegye történetéről. A gyógynövényeiről híres halimbai papnak, dr. Szalai Miklós esperesnek köszönhetően a látogatók felfedezhetik a gyógynövények rejtélyes világát és megtudhatják, melyik teakeveréket milyen betegségek kezelésére használják. A hátsó gyógynövénykertben közelebbről is megismerhetők e növények, a teázóban pedig saját készítésű gyógyteákat is kóstolhatnak a felfrissülni vágyó vendégek.

Dr. Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes szerint szimbolikus, hogy a központ éppen a Biró Márton házban nyílik, hiszen az ő nevéhez fűződik a 18. századi veszprémi újjászületés. A püspökségnek, érsekségnek mindig megkerülhetetlen szerepe volt a városban, az érsekség és a város egymás szövetségesei, a turizmus fejlesztését egyaránt fontosnak tartják.

Pálfalvi Judit, az intézmény igazgatója hangsúlyozta, hogy a létesítmény a főszezonon kívül leginkább  a helyiek számára kíván programlehetőséget biztosítani.

A nagyközönségnek meghirdetett nyitó ünnepség 15 órakor Dr. Márfi Gyula érsek által celebrált szentmisével kezdődött.

A misén az Érsek Atya hangsúlyozta, hogy az intézmény az egyház nyitását jelképezi a nagyközönség felé. Elmondta, hogy a Szaléziánum szeretettel és melegséggel fogad mindenkit és az Érsek Atya szavaival élve „az ide betérők egy emberként lépnek be, de több emberként távoznak.” Azt is elmondta, hogy az intézmény a katolikus újságírók védőszentjéről, Szalézi Szent Ferencről kapta nevét. Azáltal, hogy nem egy magyar szentről nevezték el, a Szaléziánumot a nemzetközi turisták számára is vonzóvá kívánják tenni.

A szentmisét követően a ház előtt, a Szentháromság téren mondott beszédet Dr. Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes; Dr. Mail József, gazdasági helynök és Szijjártó Orsolya, ötletgazda és projektmenedzser.

Dr. Navracsics Tibor kiemelte az elmúlt években a veszprémi várban és a városban megvalósult fejlesztések jelentőségét. Reményét fejezte ki, hogy e fejlesztések hozzájárulnak Veszprém felvirágoztatásához. Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes köszöntőjében utalt az európai uniós támogatásra. Sokszínű közösség vagyunk, a kultúra, a keresztény kultúra azonban összeköti Európa nemzeteit, mondta. Szólt arról is, hogy lehet ezer éves egy város, mégis képes megújulni. Veszprémnek két, az elődöktől kapott öröksége van: természeti, valamint építészeti öröksége. Kiemelte, hogy bár a mai közhangulat nem igazán kedvez EU-nak, ne felejtsük el, hogy a fejlesztés EU-s forrásból, többek között dán, holland, román és német adófizetők pénzéből valósulhatott meg.

Dr. Mail József a megvalósítás lépéseiről és eredményeiről számolt be. Elmondta, hogy a Szaléziánum az Európai Unió és a magyar állam mintegy 747 millió forintos támogatásával, valamint a Veszprémi Főegyházmegye 134 milliós önerejével együtt összesen 881 millió forintos összköltségvetéssel valósult meg.

Szijjártó Orsolya, az Inventio Consulting cégcsoport ügyvezetője két fontos szempontot emelt ki: egyrészt azt, hogy a Szaléziánum megnyitása előtt Veszprém életében nem volt olyan intézmény, amely a turisták számára az alapvető történelmi összefüggések kontextusába helyezte volna Veszprémet és a várat. Másrészt az egyház fő feladatán kívül álló, jelentős szerepvállalását emelte ki a város turisztikai tevékenysége kapcsán. Veszprém város fő turisztikai vonzerejét mindig is az egyházhoz, a magyar történelemhez kapcsolódó személyiségek jelentették, ezért a turizmus fejlesztése csak az egyház és a város együttműködésében valósulhat meg, hangsúlyozta az ötletgazda.

Ezt követően az Érsek Atya megszentelte a Szaléziánumot és a jelenlévők szabadon megtekinthették a házat. 17 órától az Érseki Palotában látták vendégül a résztvevőket.