„Színek az égből” – Vollein Ferenc festőművész 37. önálló kiállítása a Szaléziánumban

Megnyitó: 2018. február 22. 17 óra
Köszöntőt mond: dr. Márfi Gyula érsek
A kiállítást megnyitja: Szemes Péter esztéta, irodalomtörténész, Vollein Ferenc mentora
Közreműködik: Mohai Gábor Kazinczy- és Radnóti-díjas előadóművész
Bánó Bendegúz gitárművész, Veszprémi Zeneművészeti Szakgimnázium, AMI

Vollein Ferenc a MOL Új Európa Alapítvány Tehetségtámogató Program győztese, támogatottja 2011 – 2018.

A Nemzet Fiatal Tehetségeiért képzőművészeti elismerés és ösztöndíj nyertese és birtokosa 2015. és  2017.

Szent Márton megkereszteli édesanyját című olaj-vászon alkotása bekerült a világhírű Vatikáni Múzeum- és Képtár Gyűjteményébe.

Festőművészeti pályaképem

Badacsonytomajon élek, s a szakírók máris a korosztályos képzőművészeti élet egyik kiemelkedő és meghatározó képviselőjeként tartanak számon hazai és nemzetközi szinten is – annak ellenére-, hogy még „csak” 19 éves vagyok. A Várpalotai Képesség és Tehetségfejlesztő Magániskola Gimnáziumának vagyok a képzőművészeti tagozatos, 12. osztályos, végzős tanulója.

Szent II. János Pál pápa portréja

Az Ó-és az Újszövetség, a magyar történelem, a balatoni és a toszkán táj által ihletett alkotásaimat rendszeresen önálló kiállításokon mutathattam be. Eddig 36 önálló tárlatot rendezhettem kiemelt képzőművészeti jelentőségű hazai és nemzetközi kiállítóhelyeken, és számos csoportos tárlaton is részt vehettem. 30 hazai és nemzetközi korosztályos és felnőtt képzőművészeti alkotópályázatot nyertem meg vagy szereztem azokon előkelő helyezéseket, rangos művészeti ösztöndíjakkal is büszkélkedhetek (MOL Új Európa Alapítvány Tehetségtámogató Program győztese, kiemelt támogatottja 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, Zalaegerszeg MJV művészeti ösztöndíjasa voltam a 2012, 2013, 2014 években stb.)

Különösen szorosan kötődöm a Balatonhoz, annak szinte az összes jelentősebb balatoni kiállítóhelyen bemutatkozhattam már önálló tárlataimmal. Így kiállítást rendezhettem korábban Siófokon, a Kálmán Imre Közösségi Ház Galériájában, Keszthelyen a Balaton Múzeumban és Balaton Színház Galériáiban többször is Ruzsics Ferenc polgármester úr támogatásával, valamint a Művész Caféban és a Faludi Galériában is, Gyenesdiáson, a Községháza Galériájában és Vonyarcvashegyen, a Községháza Tanácstermében már 2 alkalommal, továbbá Badacsonyban, a Hotel Bonvino Konferenciatermében, Balatonfüreden, az Arácsi Népházban és kétszer a Kisfaludy Galériában Dr Bóka István polgármester úr közreműködésével és fővédnökségével, valamint Balatonalmádiban, a Pannónia Kulturális Központban Veszeli Lajos festőművész mentorálásával. De voltak már önálló tárlataim Kapolcson, a Művészetek Völgyében kétszer is (2013,2015), Székesfehérvárott, a Szabadművelődés Házának Kondor Béla Termében és a Szent István Művelődési Ház Szent Korona Galériájában, Pécsett, a Zsolnay Negyed Művészetek Házának Barokk Tetőtőri Galériájában, Tihanyban, a Bencés Apátság és a Németh László Közösségi Ház Galériájában, Győrben, a József Attila Művelődési Ház Galériájában. Zalaegerszegen a Gönczi Galériában és a Zsinagógában, Veszprémben, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban, Ausztriában, Alsóőrön (Untarwartban), a Magyar Média és Információs Központ Galériájában, stb.

19 éves koromra máris három önálló, színes képzőművészeti kiadvánnyal rendelkezem. 2016 júniusában a 87. Ünnepi Könyvhéten, Budapesten, az ország egyik legnagyobb kulturális fesztiválján, a Vörösmarty téren dedikálhatta minden idők legfiatalabb könyvtulajdonosaként (József Attila és Dsida Jenő nyomdokain) a Tündérország című 100 oldalas, színes képzőművészeti kiadványomat. A hazai és nemzetközi képzőművészeti folyóiratokban rendszeresen olvashatók méltató publikációk eddigi képzőművészeti tevékenységemről (pl. Pannon Tükör, Ambroozia, Irodalmi Jelen, Drót, Róma Közösségi Oldala stb.)

Stílusom nehezen meghatározható, de a szakemberek véleménye alapján különleges egyedi szín-és formavilággal rendelkezem. Véleményük alapján stílusom az avantgarde egyik legjelentősebb, de itthon – méltatlanul – kevésbé preferált és ismert irányzatához, a naiv iskolához áll a legközelebb, s annak az egyik kiemelkedő, korosztályos hazai és nemzetközi képviselőjeként határoznak meg.

Vollein Ferenc a Szentatyával

A Tehetséghidak pályázat egyik győzteseként tíznapos olaszországi egyéni képzőművészeti tanulmányúton vehettem részt 2015-ben Pisában, Firenzében és Rómában. 2016 októberében- eddigi képzőművészeti munkásságom legmagasabb szintű elismeréseképpen- általános pápai audencia keretében Rómában, a Szent Péter téren fogadott a Szentatya, I. Ferenc, amelynek keretében átnyújthattam neki a Szent Márton megkereszteli édesanyját című olaj-vászon alkotásomat. Művem ezáltal bekerült a világhírű Vatikáni Múzeum- és Képtár gyűjteményébe-elsőként az élő, kortárs magyar festőművészek közül.

2015-ban elnyertem a „Nemzet Fiatal Tehetségeiért” képzőművészeti ösztöndíjat, amely az egyik legjelentősebb korosztályos képzőművészeti elismerés Magyarországon. Ennek segítségével valósíthattam meg a Tündérország képzőművészeti kiadványomat.

Szent Márton megkereszteli édesanyját.

Olyan országosan is ismert képzőművészek, költők és személyiségek mentorálják képzőművészeti alkotótevékenységemet, mint Somogyi Győző Kossuth- Munkácsy – és Mednyánszky-díjas festő-és grafikusművész, a Nemzet Művésze, Németh János Kossuth-és Munkácsy-díjas keramikus, a Nemzet Művésze, Szemes Péter esztéta, a Pannon Tükör főszerkesztő- helyettese, Szalai Zsolt költő, író, az Ambroozia szerkesztője,  Dr.  Márfi Gyula veszprémi érsek atya,  Veres Péter szombathelyi püspök atya vagy Gryllus Vilmos előadóművész. Műveim máris fellelhetőek rangos hazai és nemzetközi köz-és magángyűjteményekben: a Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjteményben, Balatonfüreden a Vaszary Villa és Galéria és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményében, Japánban, a Toyamai Gyermekművészeti Múzeum Képtárában és Genfben, a Bayer-Unep Székházban, valamint Rómában, a Vatikáni Múzeum és Képtári gyűjteményében is.

2017 augusztusában- az eddigi képzőművészeti alkotótevékenységem megerősítéseképpen- újból elnyerhettem a „Nemzet Fiatal Tehetségeiért” elismerést és az ezzel járó képzőművészeti ösztöndíjat egy itáliai tanulmányút megvalósítása és egy firenzei önálló tárlat előkészítése céljából 2018-ban.  Ebben az évben önálló tárlatotokat rendezhetek még Veszprémben, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban és Keszthelyen, a Balaton Színház Simándy József Termében.

Készült: 2018 januárjában

Összeállította: Vollein Ferenc festőművész

Lángi Péter Vollein Ferenchez írott versei