A Szaléziánum kitüntetése

icomos_kicsiAz ICOMOS az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, a párizsi székhelyű Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi szakértő intézménye. Feladata a nemzetközi és hazai műemlékvédelmi elvek összhangjának megteremtése.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a nemzetközi szervezet egyik legnagyobb tagszervezete. Tagjai a magyar műemlékvédelem meghatározó szakemberei. Építészek, régészek, művészettörténészek, kertépítészek, restaurátorok, történészek, vegyészek, geológusok, statikusok és a műemlékvédelemhez kapcsolódó szakág képviselői vesznek részt munkájában.

Az ünnepségen az érsekséget Mail József gazdasági helynök és Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ igazgatója képviselte, aki elmondta: a Szaléziánum számára nagy megtiszteltetés a díj. A bírálók sok pályázó közül választották ki a három díjazottat, köztük az egyházi beruházásban felújított Bíró-Giczey házat.

Az elismerés azt mutatja, hogy az érsekség, a Szaléziánum jól tudott együttműködni a műemlékvédelmi szakemberekkel.A 2012-es ICOMOS-díj zsűrijének javaslatára az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság a Bíró-Giczey ház épületének felújításáért, rekonstrukciójáért díjat adományozott.

 A kitüntetést péntek délután az Osrzágház Felsőházi termében az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által a műemlékvédelmi világnap hónapjában, a magyarországi örökségvédelem intézményes működésének 140. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi programon adták át.