Szaléziánum

A Szaléziánum:)

A fejlesztés eredményeként a több mint 1000 m² alapterületű Szaléziánum négy szinten a következő szolgáltatásokkal, szórakozási és ismeretszerzési lehetőségekkel várja az idelátogatókat.

Pinceszint

Az épület pinceszintjén a felújítás alatt előkerült régészeti tárgyak bemutatóhelye, illetve ostyasütő- és gyertyaöntő műhely kerül kialakításra. Az utóbbiban muzeális értékű ostyasütőket láthatnak majd, megkóstolhatják a helyben sütött ostyát, illetve Önök és gyermekeik saját kezűleg is kipróbálhatják a gyertyaöntést 30-40 perces foglalkozások keretében.

Földszint

A bejárat jobb oldalán kap helyet a Halimbai Füvesszoba, amely bemutatja Dr. Szalai Miklós, a halimbai „füves" pap történetét, akit országszerte ismert gyógynövényszakértő papként a rendszerváltás előtt kuruzslónak nyilvánítottak, ám később róla nevezték el a Halimbárium gyógynövénykeveréket. A kiállítás keretében szárított gyógynövénytablók és egy üveggel fedett tároló asztal segítségével megismerhetik a Halimba és környékéről származó gyógy- és fűszernövényeket, a „füves” pap receptjeit, illetve gyógynövényekkel és gyógyteákkal kapcsolatos érdekességeket.

A belső udvaron található a Halimbárium Gyógynövénykert, ahol felfedezhetik a Halimbai Füvesszobában látott gyógy- és fűszernövényeket. Minden növény mellé készül leírás, így megismerhetik az egyes fajok eredetét, elterjedését, gyógyhatásait és felhasználási területeit.

Az udvari kisházban egy „élő” hangszerkészítő és -javító látványműhely kerül kialakításra, ahol bepillanthatnak egy hangszerkészítő mester mindennapi munkájába.

Az információs pultként is működő jegypénztárnál tárlatvezetés vagy audioguide is igényelhető. A kávézó és teaház ideális helyszín a pihenésre – a kiállítás megtekintése után megkóstolhatják a házban megismert gyógyteákat, misebort, ostyát és különböző kávékülönlegességeket. Teájuk vagy kávéjuk elfogyasztása közben számítógépeken olvashatnak az egyházról, az Érsekségről és a keresztény kultúráról. Távozás előtt az ajándékboltban lehetőség nyílik különféle emlék- és ajándéktárgyak vásárlására is: szakkönyvek (egyháztörténeti, művészeti könyvek), CD-k és DVD-k, kerámiák, gyógynövényteák, illóolajok, az intézmény arculatát viselő könyvjelzők, bögrék, pólók, tollak, kulcstartók, pendrive-ok, képeslapok és papírtáskák kaphatók.

Félemelet

A vetítőteremben tájékoztató, ismeretterjesztő filmeken megtekinthetik dr. Márfi Gyula veszprémi érsek ajánlásával Veszprém és az Érsekség történeti, turisztikai érdekességeit. A vetítőterem időnként egyháztörténeti konferenciák, oktatási célú előadások, mesterkurzusok, rendezvények helyszínéül is szolgál majd. A téli időszakban havonta többször kisebb csoportok részére különböző filmek kerülnek vetítésre.

Gyermekek számára nyújt szórakozást a gyermekfoglalkoztató: amíg Önök bejárják a Szaléziánum kiállításait, gyermekeik címerszínezéssel, ikonfestéssel, a Szent Korona kifestésével és összehajtogatásával és templom-makettek építésével tölthetik idejüket. Alkalmi rendezvények keretében bábszínházi előadásokat tekinthetnek meg, drámapedagógiai foglalkozásokon, játékokon vehetnek részt – mint például királyné koronázás vagy betlehemes játék.

Emelet

A Szaléziánum emeletén négy enteriőr jellegű, freskódíszes barokk terem várja a látogatókat. Itt átélhetik a barokk világ hangulatát a korabeli műtárgyak megtekintésével. Megismerhetik a ház egykori híres lakóit, többek között Padányi Bíró Márton veszprémi püspököt, aki a 18. században az egyházmegyében folyó művészi tevékenység kiemelkedő mecénása volt. Gyönyörködhetnek azokban a 18. század végi tájképi témájú freskókban, amelyeket rendkívül igényes minőségben, a barokk kor szokásától eltérően egységesen, minden emeleti szobában megtalálunk. A „Képtálaló asztal” segítségével végigkövethetik a restaurátorok szorgalmas munkáját és a barokk termek varázslatos átalakulását. A másik két teremben megismerkedhetnek az Érseki Levéltár és Könyvtár rejtett kincseivel: ősnyomtatványok, emlékkönyvek és –albumok, kéziratok, térképek és oklevelek csodálhatók meg. A barokk termek mellett nyílik az időszaki kiállításokat, rendezvényeket befogadó galéria.

Tetőtéri galéria

A ház második emeletén készül a tetőtéri galéria, ahol betekintést nyerhetnek a Főegyházmegye hétköznapjaiba és megismerkedhetnek a liturgikus tárgyak mindennapi használatával. Multimédiás eszközökkel megidéződik a liturgikus naptár, megtekinthetik az egyházi szertartás eszközeit, a Veszprémi Főszékesegyház kottatárát és meg is hallgathatják az abban szereplő 18-19. századi zenei műveket. Egy interaktív multimédia által virtuális utazást tehetnek a Főegyházmegyében és Veszprémben, mindeközben archív és jelenlegi fényképeken felfedezhetik azok múltját és jelenét.

támogató