Elismerés a Szaléziánumnak

Kedves Látogatóink!

Oldalunk a jelenleg már működő és látogatható Biró-Giczey Ház jogelődjének weboldala, ami a korábbi eseményekről, kiállításokról tudósított.

Elkészült a Főegyházmegye idegenforgalmi internetes oldala a www.vetk.hu, ahol a 2025-ig felújítás alatt álló várnegyed látogathatóságával kapcsolatos minden hasznos információt egy helyen találhatnak meg az érdeklődők.
Köszönjük érdeklődésüket!

ICOMOS-díjat kapott a Veszprémi Főegyházmegye Szaléziánum elnevezésű Érsekségi Turisztikai Központja a műemléki világnap alkalmából.

Az ICOMOS az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, a párizsi székhelyű Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi szakértő bizottsága. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság, amely 2006 óta évente díjazza az általa legjobbnak ítélt műemlék-helyreállításokat, a tavaly novemberben átadott Szaléziánumot is méltónak találta erre az elismerésre.

Amint azt Szijjártó Orsolyától, az Inventio cégcsoport ügyvezető igazgatójától, a projekt menedzserétől megtudtuk, a projekt több mint 100 szakember koordinált munkájának eredménye. Sokkal több történt, mint az épület helyreállítása. Funkcióval töltötték meg a várat; így programokkal, interaktív tanulási lehetőségekkel vonzzák Veszprémbe a látogatókat. Mindez megtestesíti a katolikus egyház célkitűzését, hogy a nagyközönség előtt is kitárja kapuit. Egyházi értékeket bemutató kiállítások, barokk falfestmények, hegedűkészítő, gyertyaöntő és ostyasütő látványműhely várja a vendégeket. A vetítőteremben a környék látnivalóival és a főegyházmegye történetével ismerkedhetnek meg a látogatók. De van gyógynövénykert is, amelynek titkai – a gyógyító tudományáról híres halimbai papnak, dr. Szalai Miklós esperesnek köszönhetően – most már az ideérkezők előtt is feltárul.
A díjat április 20-án adták át a Parlament felsőházi termében.
vehír