Életre kelteni a várat – Megnyílt a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ

Kedves Látogatóink!

Oldalunk a jelenleg már működő és látogatható Biró-Giczey Ház jogelődjének weboldala, ami a korábbi eseményekről, kiállításokról tudósított.

Elkészült a Főegyházmegye idegenforgalmi internetes oldala a www.vetk.hu, ahol a 2025-ig felújítás alatt álló várnegyed látogathatóságával kapcsolatos minden hasznos információt egy helyen találhatnak meg az érdeklődők.
Köszönjük érdeklődésüket!

A Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ kialakításával az a cél, hogy a Veszprémbe és a várba látogató turisták ne csak az István és Gizella szoborig sétáljanak el, de megismerkedhessenek a város és a vár történelmével is.
A várban eddig hiányzott egy ilyen múzeum, most megvalósult, ezáltal növekszik a város turisztikai vonzereje. Az épület célja, hogy a Veszprémbe érkezők számára élményszerűvé, vonzóvá  tegye a várost, “életre keltse” a várat és egyházi értékeit, programot kínáljon a látogatóknak, lehetőséget biztosítson az interaktív tanulásra.
A központ megtestesíti a katolikus egyház azon célkitűzését, hogy a  tágabb közönség számára is  nyitottabbá váljon – a nem vallásos érdeklődők számára is. Szijjártó Orsolya, a pályázatot készítő és a projektet menedzselő  Innoreg Kft.  ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: az egyházi turisztikai központ kialakításával szemben sokan szkeptikusak voltak, holott egy felmérés szerint évente 300 millió turista indul el vallási célból, az összes út 32 százaléka vallási indíttatású, Magyarországon viszont csak 8 százalék.
A Szaléziánum az Európai Unió és a magyar állam mintegy 747 millió forintos  támogatásával, valamint a Veszprémi Főegyházmegye 134 millió forintos önerejével együtt összesen 881 millió forintos összköltségvetéssel valósult meg. A pályázatot 2008 februárjában nyújtották be, a támogatási szerződést 2009-ben írták alá, az előkészítés egy éves szakasza után a kivitelezés egy év alatt valósult meg.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes köszöntőjében utalt az európai uniós támogatásra. Sokszínű közösség vagyunk, a kultúra, a keresztény kultúra azonban összeköti Európa nemzeteit, mondta. Szólt arról is, hogy lehet ezer éves egy város, mégis képes megújulni. Veszprémnek két, az elődöktől kapott öröksége van: természeti, valamint építészeti öröksége.
A természeti környezet, a Séd-völgyi Kertek és kolostorok kialakítása után most a Biró-Giczey ház újul meg. A ház közismertebb nevét építtetőiről, Padányi Biró Márton kanonokról és veszprémi püspökről, illetve Giczey István kanonokról kapta. Dr. Navracsics Tibor szerint szimbolikus, hogy a központ éppen a Biró Márton házban nyílik, hiszen az ő  nevéhe

A püspökségnek, érsekségnek mindig megkerülhetetlen szerepe volt a városban, az érsekség és a város egymás szövetségesei, a turizmus fejlesztését egyaránt fontosnak tartják.
Dr. Mail József érseki helynök azt mondta: a turisztikai központ egy nyitott ház, párbeszédet folytat a katolikus hívekkel, de a nem vallásos emberekkel is. Az egyházmegye kommunikációs központja, ahol a látogatók megismerkedhetnek az egyházmegye életével, az egyházi évvel, aktív ház, mely sokfajta elfoglaltságot, kiállítást, szórakoztató programot kínál.
Pálfalvi Judit, a Szaléziánum igazgatója arról tájékoztatott, hogy a nagyközönség számára november 3-án nyíló intézmény szeretne együttműködni a  várossal, már idén bekapcsolódik az Illatos advent rendezvénysorozatba, jövőre pedig újabb programokba.

A Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központot – mely egész évben  nyitva áll – dr. Márfi Gyula veszprémi érsek áldotta és szentelte meg, aki a székesegyházban tartott szentmisén és a megnyitón is úgy fogalmazott: a ház egyfajta szentély lesz, jobb, “több” emberként” távozik az, aki ide ellátogat.

A mintegy 1000 négyzetméteren számos funkció kapott helyet. A ház kiállításai egyrészt a ház eredeti funkcióit mutatják be, másrészt az újonnan létrehozott, főként egyházi  témájú kiállításokat  lehet megtekinteni. A ház földszintjén és pincéjében több látványműhely található, a látogatók megismerkedhetnek a hegedűkészítéssel, a  gyertyaöntéssel és az  ostyasütéssel. A vetítőteremben virtuális utazáson vehetnek részt, a gyógyfüves teremben felfedezhetik a gyógynövények világát. Az emeleti termekben barokk falfestmények láthatók, a tetőtéri kiállításon a liturgikus időt és tárgyakat ismerhetik meg, ízelítőt kapnak a Veszprémi Főegyházmegye eddig nem látott értékeiből.