A Szaléziánum kitüntetése

Kedves Látogatóink!

Oldalunk a jelenleg már működő és látogatható Biró-Giczey Ház jogelődjének weboldala, ami a korábbi eseményekről, kiállításokról tudósított.

Elkészült a Főegyházmegye idegenforgalmi internetes oldala a www.vetk.hu, ahol a 2025-ig felújítás alatt álló várnegyed látogathatóságával kapcsolatos minden hasznos információt egy helyen találhatnak meg az érdeklődők.
Köszönjük érdeklődésüket!

 

Budapest – Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság a Szaléziánumnak helyet adó Bíró-Giczey ház épületének rekonstrukcióját ICOMOS-díjban részesítette, az elismerést az Országházban adták át.

Az ICOMOS az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, a párizsi székhelyű Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi szakértő intézménye. Feladata a nemzetközi és hazai műemlékvédelmi elvek összhangjának megteremtése. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a nemzetközi szervezet egyik legnagyobb tagszervezete. Tagjai a magyar műemlékvédelem meghatározó szakemberei. Építészek, régészek, művészettörténészek, kertépítészek, restaurátorok, történészek, vegyészek, geológusok, statikusok és a műemlékvédelemhez kapcsolódó szakág képviselői vesznek részt munkájában.

A 2012-es ICOMOS-díj zsűrijének javaslatára az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság a Bíró-Giczey ház épületének felújításáért, rekonstrukciójáért díjat adományozott. A kitüntetést péntek délután az Osrzágház Felsőházi termében az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által a műemlékvédelmi világnap hónapjában, a magyarországi örökségvédelem intézményes működésének 140. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi programon adták át.

Az ünnepségen az érsekséget Mail József gazdasági helynök és Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ igazgatója képviselte, aki elmondta: a Szaléziánum számára nagy megtiszteltetés a díj. A bírálók sok pályázó közül választották ki a három díjazottat, köztük az egyházi beruházásban felújított Bíró-Giczey házat. Az elismerés azt mutatja, hogy az érsekség, a Szaléziánum jól tudott együttműködni a műemlékvédelmi szakemberekkel.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság célja, hogy a magyar műemlékvédelem is elfoglalhassa a hazai kultúrában az őt megillető helyet. Az egész világon megfigyelhető változások miatt itthon is egyre fontosabbá válik értékeink szakszerű védelme. Nemzetközi fórumokon megfelelő súllyal kell felvonultatni eredményeinket, számos értékünk még ma is kihasználatlan, feltáratlan. A feladatok elvégzése egyre szélesebb körű munkát jelent az ICOMOS számára.

naplo-online