ICOMOS-Díjat kapott a Szaléziánum

ICOMOS-díjat kapott a Veszprémi Főegyházmegye Szaléziánum elnevezésű Érsekségi Turisztikai Központja a Műemléki Világnap alkalmából. Az ICOMOS az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, a párizsi székhelyű Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi szakértő bizottsága.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság, amely 2006 óta évente díjazza az általa legjobbnak ítélt műemlék helyreállításokat, a tavaly novemberben átadott Szaléziánumot is méltónak találta erre az elismerésre. 

Amint azt Szijjártó Orsolyától, az Inventio cégcsoport ügyvezető igazgatójától, a projekt menedzserétől megtudtuk, a projekt több mint 100 szakember koordinált munkájának eredménye. Sokkal több történt, mint az épület helyreállítása. Funkcióval töltötték meg a várat; így programokkal, interaktív tanulási lehetőségekkel vonzzák Veszprémbe a látogatókat. Mindez megtestesíti a katolikus egyház célkitűzését, hogy a nagyközönség előtt is kitárja kapuit. Egyházi értékeket bemutató kiállítások, barokk falfestmények, hegedűkészítő, gyertyaöntő és ostyasütő látványműhely várja a vendégeket. A vetítőteremben a környék látnivalóival és a Főegyházmegye történetével ismerkedhetnek meg a látogatók. De van gyógynövénykert is, amelynek titkai - a gyógyító tudományáról híres halimbai papnak, dr. Szalai Miklós esperesnek köszönhetően - most már az ideérkezők előtt is feltárul.

http://www.turizmus.com/cikk/index/9/10002/turizmus_hirek/18257

támogató